8.12.14

Orkiszowe pierogi z modrą kapustą, czarną soczewicą i karmelizowanym porem

Farsz na pierogi wyszedł znakomity, pierogi mięciutkie i delikatne ... lekko słodkawe, jednym słowem udane. Z przepisu poniżej wychodzi co najmniej 50 pierogów, farszu nieco zostanie ale można przygotować podwójną porcję pierogowego ciasta i sprawa załatwiona. Myślę, że takie pierogi są odmianą tych tradycyjnych, fajnym zróżnicowaniem choćby dla kapusty z grzybami, która na świątecznym stole przecież i tak zawsze jest ... będzie i kapusta i pierogi z kapustą ale tym razem modrą :-) Kto się skusi?
Orkiszowe pierogi z modrą kapustą, czarną soczewicą i karmelizowanym porem
przepis własny

Składniki: na farsz
  • 1/2 małej główki modrej kapusty
  • duża garść rodzynków
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju + 2 łyżki do karmelizowania pora
  • pół szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
  • gałązka tymianku
  • 2 spore białe części pora 
  • łyżka cukru
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do sporego garnka, dolewamy wodę, dwie łyżki oliwy, rodzynki listki tymianku. Wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż kapusta będzie miękka. Jeśli woda odparuje, należy odrobinę jej dolać by nie przypalić kapusty. W tym czasie kroimy na krążki białą część pora, wrzucamy go na rozgrzany olej i smażymy około 2 minut, dodajemy cukier i smażymy kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Por dzielimy na dwie części, jedną dodajemy do duszonej kapusty, drugą zostawiamy do polania pierogów. Na końcu łączymy czarną soczewicę z kapustą, mieszamy farsz i odstawiamy na noc do lodówki.

Składniki: na orkiszowe ciasto pierogowe
  • 300g mąki orkiszowej razowej T 1850
  • 200g gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki mieszamy w misie miksera na gładkie ciasto i odstawiamy przykryte mokrą ściereczką na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto dzielimy na połowę, jedną z nich wałkujemy na oprószonej stolnicy i wycinamy krążki dowolnej wielkości, na każdy krążek wykładamy łyżeczkę kapusty i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, następnie podajemy je z przygotowanym wcześniej porem. Smacznego.

Pierogi wigilijne

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji