22.6.16

Owsiana letnia tarta z kremem jaglanym pod kokosową pierzynką

Dzisiaj do kawy upiekłam tartę o chrupiącym spodzie, nawet bardzo chrupiącym..do tego jaglany krem i dużo śmietany kokosowej..owoce zwyczajnie wprosiły się na wierzch bo jak o tej porze roku ich nie dodać :-) Jaglany krem zawiera w składnikach olej kokosowy, który po ostudzeniu "cementuje" masę jaglaną. Krem jaglany dzięki kokosowej pierzynce nie wysycha, dzięki temu możemy taką tartę przechować nawet kolejne 2 dni w lodówce. Spróbujcie, jest bardzo dobra.
Owsiana letnia tarta z kremem jaglanym pod kokosową pierzynką
przepis własny

Składniki: na spód
  • 200g mąki pszennej
  • 150g otrębów owsianych
  • 100g ksylitolu
  • 180g margaryny roślinnej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka śmietany kokosowej
Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu, wyrobić ręcznie na gładką masę, rozwałkować na stolnicy i przenieść do blaszki. Wygładzić wierzch dłońmi, nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.

Składniki: na masę jaglaną
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 400g śmietany kokosowej
  • 50g mąki kokosowej
  • 100g ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • sok z jednej cytryny
  • otarta skórka z cytryny
Nagrzej piekarnik do 170'
Jajka ubij na parze razem z ksylitolem, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i dobrze wymieszaj, następnie dodaj sok oraz skórkę z cytryny, olej kokosowy i mąkę kokosową. Wszystko ponownie zamieszaj i przełóż na spód schłodzonej tarty. Wsuń tartę do nagrzanego pieca i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu tartę ostudź. Ubij śmietankę kokosową, wyłóż na wierzch tarty. dodaj  świeżą truskawkę, malinę oraz czereśnie. Udekoruj świeżym tymiankiem.

 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji