7.12.17

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą.

Tradycyjny śledzik w śmietanie idealnie sprawdzi się na Wigilijną kolacje. Dla nas rarytas choć tak niewiele mu potrzeba. Szybki, tani i dużo :-)

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą.
przepis własny

Składniki:
  • 400g śledzi w oleju
  • 800g śmietany 18%
  • pół cebuli
  • 2 jabłka
  • ocet do smaku
  • łyżeczka miodu
  • odrobina soli i pieprzu
  • pęczek świeżego koperku
Śledzi nie trzeba ani myć ani płukać. Wystarczy pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać i sparzyć, odstawić do schłodzenia. Jabłka posiekać w drobną kostkę i dorzucić do cebuli. Wlać śmietanę, dodać octu i miodu i doprawić do smaku według uznania. Jedni lubią bardziej kwaśne inni nie :-)
Do przyprawionej śmietany dodajemy koper i śledzika. Mieszamy i odstawiamy aż się "przegryzie"
Podajemy z grubo krojonymi ciepłymi ziemniakami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji