Grzybowa domowa z ziemniakami

3.10.17

Grzybowa domowa z ziemniakami

Niestety specjalnie grzybów to ja zbierać nie potrafię, nigdy ich nie widzę no chyba ze chodzę prawie na kolanach bo tym razem tak się zdarzyło gdy weszłam po prostu w mega zagajnik. Było tam tyle grzybków, że prawie oszalałam i nie chciałam  stamtąd wyjść bojąc się, że w innym miejscu już tylu grzybów nie będzie ale okazało się, że trochę jednak się ich uzbierało. Wspominam zupę grzybową mojej babci, która mieszkała dawno temu na wsi praktycznie pod lasem, babcia gotowała swojskie potrawy, piekła drożdżowy wysoki placek z kruszonką, który jadało się nie do kawy a na śniadanie jako pieczywo z samym masłem lub dodatkowo z dżemem jak ktoś chciał. W jednej z szafek zawsze znalał się słoik grzybów w occie ale zaprawa jaką robiła babcia przechodziła samą siebie bo była prawie jak sam ocet i wszyscy kochali te grzyby, które zresztą później babcia zaczęła przed nami chować bo nigdy nie zachowały się na dłużej gdy przyjeżdżały wnuki :-) Zupa za to była delikatna, ze śmietaną i ziemniakami i zawsze miała mnóstwo kurek - tej zupy nie da się zapomnieć i choć nie za bardzo lubiłam jeździć w tamte rejony to dziś miło je jednak wspominam. Te ścieżki które prowadziły do zagajników, kalosze i babcie w chustce na głowie z pomarszczoną od zmarszczek buzią. Pamiętam jak nas goniła ze ścierką gdy straszyliśmy koguta ale też pamiętam jej barszcz zabielany, najlepszy na świecie podany z omaszczonymi pyrkami ze swarami. Jeden ogromny talerz pyrek, takich mocno się rozpadających z dużą ilością skwarek i tej pary w kuchni gdy siadaliśmy do stołu. Każdy brał łyżkę i dobierał pyrki do barszczu...to były kurcze czasy, takie beztroskie i radosne. Wspaniałe wspomnienia!
Grzybowa domowa z ziemniakami
przepis babciny

Składniki:
  • 500g różnych leśnych grzybów
  • łyżka dobrego masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 duże ziemniaki mączyste
  • 1 włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liść bobkowy (laurowy)
  • świeżo mielony pieprz
  • kwaśna śmietana
Na początek przygotować bulion warzywny tak by otrzymać jego litr.  Do bulionu dodać pokrojone warzywa oraz ziemniaki i gotować do miękkości.
Grzyby oczyścić, umyć i podsmażyć z cebulą i czosnkiem na największej patelni jaką macie. Grzyby powinny puścić wodę, którą należy zredukować. Następnie grzyby przełożyć do bulionu z ugotowanymi warzywami, chwilę pogotować całość i odlać kilka łyżek bulionu do naczynia w którym zahartujemy śmietanę by nie zważyła się gdy dodamy ją do całego garnka z zupą. Do odlanej części bulionu należy dodać łyżkę śmietany i szybko wymieszać, potem kolejną i kolejną i gdy nasz płyn będzie gładki można przelać do gorącej zupy i nic już nie powinno się stać. Posiekać na wierzch pietruszkę z włoszczyzny i podawać od razu gorącą zupę z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego!


Plyndze w jesiennym klimacie z figami, jogurtem i ogrodowym winogronem.

1.10.17

Plyndze w jesiennym klimacie z figami, jogurtem i ogrodowym winogronem.

Najprawdziwszy polski obiad za mną w dodatku w klimacie totalnej jesieni i uwielbianych przez nas fig! Nie macie pojęcia jak dawno nie gotowałam w swojej kuchni! remont powoli dobiega końca ale nadal mieszkamy na kartonach wszędzie gdzie się da...dopadła mnie choroba i chęć na zwyczajne proste smaki - placki zwane w naszym regionie plyndzami były chrupiące i pyszne i wiąż czuję ich smak koniecznie dążąc do powtórki! Ogromnie polecam różne kombinacje podczas gdy sezon domowy tuż tuż :-)

Plyndze w jesiennym klimacie z figami, jogurtem i ogrodowym winogronem
przepis babciny

Składniki: na małą porcje
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • odrobina soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Dodatki:
  • jogurt grecki
  • ulubiona konfitura lub miód
  • winogrono
  • figa
  • żurawina liofilizowana
  • ulubione zioła
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, umyj i osusz w ręczniku papierowym. Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa lub szatkownicę do warzyw, która posiada końcówkę do ścierania. Przepuść ziemniaki wraz z cebulą przez maszynkę i odsącz na sicie z nadmiaru wody. Dodaj jajko, odrobinę soli oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Twoje ciasto powinno być luźne i z lekko wytrącającym się płynem, nie dodawaj więcej jaj ani mąki bo uzyskasz twardy niezjadliwy placek. Możesz zlać wodę, którą odsączyłeś od startych ziemniaków i dodać kartoflankę osadzoną na dnie Twojego naczynia. Placki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor, lekko osączamy na papierze i podajemy z jogurtem, miodem lub konfiturą oraz figą, winogronem i kwaskową żurawiną. Posypujemy wierzch ziołami i zjadamy!
Smacznego :-)
Jesienny tort a ja w łóżku :-)

26.9.17

Jesienny tort a ja w łóżku :-)

Nie znoszę takiej pogody kiedy nie wiesz jak się ubrać. Za oknem szarówa, totalnie bez koloru i całkiem jesiennie. Nabawiłam się kataru i czuję ból głowy. Leżenie w łóżku totalnie mi nie służy ale chyba wskoczę pod kołderkę. Tyle się dzieje ostatnio, że zaczynam nie ogarniać, ale czuję że będzie wszystko w jak najlepszym porządku!  Dzisiaj przepisu brak ale chciałam pokazać moją dzisiejszą pracę :-) Miłego dla wszystkich!


Carpaccio z buraków z orientalną salsą mango i grillowaną makrelą

22.9.17

Carpaccio z buraków z orientalną salsą mango i grillowaną makrelą

Moje ulubione smaki...mango, pieczony słodki burak i grillowana ryba :-) Powoli widać nadchodzącą jesień ale ciągle jakoś nie dopuszczam do niej myśli więc grilluję rybę udając, że siedzę na kocu, w pełni słońca na ogrodzie i zajadam się pachnącą rybą :-) Ryba pachnie to fakt ale już nie tak jak z grilla, jednak zjadam kęs po kęsie i się delektuje. Salsa z mango idealnie pasuje do pieczonych buraków!


Carpaccio z buraków z orientalną salsą mango i grillowaną makrelą

Składniki:

  •  1 świeża makrela
  •  2 pieczone buraki
  • 1 mango
  •  łyżeczka startego imbiru
  • pół małej chili
  • sok z jednej limonki
  • garść świeżych listków kolendry
  • mikro listki buraka
Przygotowanie:
Mango obierz, pokrój na plastry a następnie w kostkę. Przełóż do naczynia i dodaj sok z limonki, posiekaną drobno chili, imbir oraz kolendrę. Odstaw. Buraka pokrój na plastry, następnie ułóż na talerzu tak by plaster nachodził na plaster. Na środek buraków wyłóż salsę mango i odstaw.
Makrele opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą, do środka włóż kilka plastrów zimnego masła i grilluj na mocno rozgrzanej płycie do grillowania. Grillowaną makrelę ułóż na salsie z mango, posyp plastrami chili i udekoruj mikro listkami buraka.
Smacznego.


Winne figi o lekko korzennym aromacie

17.9.17

Winne figi o lekko korzennym aromacie

Lubicie figi? ja bardzo i gdy tylko pojawia się sezon kupuje ilości hurtowe. Nie muszę zastanawiać się co z nich zrobię bo lądują wszędzie gdzie się da...w sałatkach np tej, w carpaccio, w słoiku na zimę lub w deserach. Tym razem wino połączyłam z pomarańczą i smakami korzennymi, trochę brzmi świątecznie, aromaty mówią same za siebie jednak nie trzeba czekać do świąt, można wykorzystać wcześniej lub rzeczywiście oddać pod choinkę w ręce zasłużonej bliskiej osobie. Przepis przygotowany na potrzeby Weck Polska

Winne figi o lekko korzennym aromacie
przepis dla Weck Polska

Składniki:

  • 10 dużych świeżych fig
  • 800g czerwonego półsłodkiego wina
  • sok z jednej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki trzcinowego cukru
  • łyżka całych goździków
  • 1/2 startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cynamonu
Wino, cukier, przyprawy korzenne, sok oraz skórkę z pomarańczy gotuj na małym ogniu aż objętość płynu się zredukuje do konsystencji syropu, następnie przełóż do syropu pokrojone na cząstki figi i gotuj jeszcze 10 minut tak by figi zachowały swój kształt i się nie rozpadły. Przecedź syrop przez sito by pozbyć się goździków, podziel na dwa słoiczki gotowane figi i zalej je syropem winnym.
Pyszne do herbaty a także do sałatek. Smacznego.
Maślana chałka z macerowana figą, konfiturą figową i kozim serem

4.9.17

Maślana chałka z macerowana figą, konfiturą figową i kozim serem

Kto lubi chałkę ręka w górę! To jedno z wielu oczywiście moich ulubionych śniadań! Ciepłe pieczywko rozpływające się w ustach i ulubiona figa, wyczekiwana cały rok, po prostu niebo w gębie i aż strach się bać bo mając takie śniadanie, szybko się od stołu nie odchodzi! Biegnijcie do kuchni robić ciasto a za niecałe dwie godzinki będzie Wam tak pachniało, że się nie powstrzymacie od niezjedzenia !
Maślana chałka z macerowana figą, konfiturą figową i kozim serem

 Składniki: na 3 chałki

  • 330g białej maki pszennej T650
  • 670g białej maki pszennej T720
  • 55g cukru
  • 75g żółtek
  • 140g jajek
  • 75g masła
  • 320g wody
  • 19g soli
  • 25g świeżych drożdży
  • żółtko roztrzepane z łyżka mleka
 Kruszonka:
  • 100g maki
  • 100g cukru
  • 100g masła
  Dodatki do śniadania:
  • konfitura figowa
  • kozi ser
  • świeże figi ( plastry maceruj 2 godziny w odrobinie octu balsamicznego i miodu )
  • balsamico
Składniki ciasta wymieszaj  w misce. Wyłóż na stolnice i zagnieć ciasto. Zostaw je w ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowuj je delikatnie po 1 godzinie i podziel ciasto na 9 kawałków. Ukształtuj lekkie kule i zostaw je pod przykryciem na 15 minut. Z każdej kuli utocz wałek i zapleć z nich 3 warkocze. Odstaw do wyrośnięcia. Chałkę posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, posyp kruszonką i wsuń do pieca o temp. 195' na ok. 20 minut.  Odstaw do ostygnięcia, następnie pokrój na plastry i obłóż odrobiną konfitury figowej, pokrojonymi plastrami fig, pokrusz kozi ser, polej balsamico. Śniadanie wyśmienite!
Smacznego:)
Fasolowy fit deser z jagodami bez cukru idealny do łóżka

31.8.17

Fasolowy fit deser z jagodami bez cukru idealny do łóżka

Deser najlepszy od razu po przygotowaniu! Idealny jako deser ale także jako śniadanie do łóżka. Nie chce Ci się stać w niedzielę w kuchni? przygotuj przed weekendem pulpę a w niedzielę ją tylko zamieszaj i przełóż do słoiczków...zaparz kawę i ukradkiem wskocz z powrotem pod kołderkę a nikt nawet nie zauważy, że w ogóle gdzieś tam wstawałaś/eś :-) Nie ma to jak przechytrzyć domowników!W deserze powiewa lekko ziemistością, jeśli jednak nie lubisz tego smaku, zastąp surowego buraka pieczonym lub gotowanym ale ja polecam pieczonego, jest bardziej słodki w smaku!Jeśli wyszło Ci więcej buraczanej pulpy to nie rozkładaj całości  pomiędzy słoiki, lepiej na kolejny dzień przemieszać, przełożyć, dodać jogurt i udekorować jagodami, niestety z jogurtu wytrąca się woda i przygotowany deser kolejnego dnia nie jest już tak atrakcyjny i smaczny :-) To taka moja rada! Przyjemnego tygodnia!


Fasolowy fit deser z jagodami bez cukru
Inspiracja z książki The Green Kitchen  "Smoothie"

Składniki:
  • 200g białej fasoli z puszki
  • jeden średni surowy burak
  • jeden banan
  • 200g jagód + na wierzch
  • sok z jednej limonki
  • 100g wody kokosowej
  • 200g jogurtu naturalnego
Fasolę, burak drobno pokrojony, banan, sok z limonki i jagody zmiksuj na pulpę. Dodaj wodę kokosową i wymieszaj. Przełóż do słoików, na wierzch wyłóż jogurt naturalny i lekko zamieszaj by nadać marmurek w słoju. Udekoruj jagodami i miętą i wstaw na dwie godziny do lodówki. Podawaj schłodzone, najlepiej do łóżka w niedzielę :-)


Baba ghanoush na idealne śniadanie!

28.8.17

Baba ghanoush na idealne śniadanie!

Moja pierwsza baba, drugie bliskowschodnie mezze i pyszne śniadanie! i jak się nie zakochać w tych klimatach? Ta pasta jest tak banalnie prosta, że nigdy bym nie przypuszczała! Zawsze wydawało mi się, że to opalanie bakłażanów, to pieczenie później i reszta całej roboty to kilka dobrych godzin, bawienia się na amen a pasty niewiele więc chodziłam gdzie się da gdy tylko naszła mnie ochota na hummus czy inne w klimatach arabskich cudo i nigdy sama się za to nie zabierałam ze zwykłego lenistwa i mam za swoje bo nie dość, że roboty niewiele to jeszcze całą ilość baby mam zwykle dla siebie bo domownicy to ludzie lubiący zwykłe paszteciory, może coś tam czasem im przemycę ale mają długie zęby na wszelkie nowości! Za to ja miałam śniadanie idealne, po prostu perfekt!


Baba ghanoush
przepis Samar Khanafer "Hummus za'atar i granaty"

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki tahiny
  • sok z jednej cytryny
  • świeża natka pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta siedmiu przypraw libńskich
  • pestki granatu
 Bakłażan umyj i osusz. Lekko natrzyj solą aby pozbyć się goryczy. Przekrój bakłażana na pół, szybciej się upieką!, posmaruj oliwą z oliwek, nakłuj i piecz 30 minut w temperaturze 180'
Upieczonego bakłażana pozostaw do przestudzenia, następnie łyżką wyjmij mięciutki miąższ i przełóż go na sito do odciśnięcia. Włóż do blendera miąższ bakłażana, sok z cytryny, czosnek, tahinę, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do naczynia. Polej wierzch oliwą, posyp posiekaną natką i rzuć garść ziaren granatu. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!

Zapiekany kurczak z bakłażanem, mozzarellą i pomidorem

26.8.17

Zapiekany kurczak z bakłażanem, mozzarellą i pomidorem

Prosto, szybko i smacznie to motto na letnie dni, idealny posiłek, którym można bez problemu się najeść :-)

Zapiekany kurczak z bakłażanem, mozzarellą i pomidorem

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 średni bakłażan
  • 2 malinowe pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • świeże listki bazylii
  • kolorowy świeżo zmielony pieprz
 Bakłażana umyj i osusz, następnie pokrój go na grubsze plastry, rozłóż na desce i oprósz solą. Poczekaj 15 minut aż bakłażan puści wodę, osusz delikatnie plastry ręcznikiem papierowym i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą i wsuń do nagrzanego piekarnika do 170' na 30 minut. W tym czasie sprawdzaj czy bakłażan nie potrzebuje więcej oliwy, nie powinien być suchy jak wiór, bakłażany potrzebują więcej oliwy niż inne warzywa psiankowate.
W czasie gdy piecze się bakłażan, przygotuj filet z kurczaka. Przekrój go wzdłuż na połowę i upiecz w piekarniku przez 15 minut. Na pieczonego kurczaka wyłóż plastry bakłażana, pomidora, listek bazylii i mozzarelli i oprósz pieprzem, zapiekaj 10 minut aż mozzarella się roztopi, udekoruj listkami bazylii i podawaj. Było pyszne!



Omlet serowy z kurkami

25.8.17

Omlet serowy z kurkami

Serowy omlet przypadł mi do gustu...w połączeniu z kurkami to już było śniadaniowe love! Śniadanie lekkie ale pożywne, wystarczające na kilka dobrych godzin by funkcjonować bez posiłku więc sądzę, że na grzybobranie w lesie, poranny omlet jest sprawą idealną! Zbieracie grzyby? w lesie ich sporo, warto się wybrać!
Omlet serowy z kurkami
przepis własny

Farsz:
  • 300g świeżych kurek
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • mała szalotka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Kurki oczyść i osusz. Na oliwie zrumień szalotkę, dodaj na końcu czosnek i przez moment smaż. Następnie dołóż kurki i dalej podsmażaj aż zrobią się miękkie. Na koniec dodaj masło i na malutkim ogniu duś zawartość patelni. Przygotuj omlet.

Składniki: na omlet
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki mleka
  • odrobina soli do smaku
  • ser żółty Gouda Mońki do oprószenia wierzchu
  • 100g sera topionego kremowego Mońki
Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z mlekiem oraz serkiem topionym, zmiksuj i  dopraw solą. Ubij białka, dodawaj je do żółtek delikatnie mieszając. Wylej mieszaninę jajeczną na rozgrzaną patelnie, gdy zetnie się spód, przełóż do piekarnika i zapiekaj wierzch. Przełóż omlet na talerz, wyłóż farsz i lekko zawiń do środka, oprósz dodatkowym startym serem wierzch i podawaj gorące.
Smacznego.
Powidła węgierkowe jak u mamy

25.8.17

Powidła węgierkowe jak u mamy

Powidła węgierkowe to dla mnie zbyt żmudna praca. Nie lubię tak stać przy palniku i ciągle myśleć o przemieszaniu powideł by nie przywarły do dna garnka więc użyłam sobie wolnowaru, taka cwana jestem albo zwyczajnie niedoświadczona bo może w dzisiejszych czasach wolnowarów do powideł używają już wszyscy :-) Pamiętam mamę, która każdego roku smażyła przez prawie cztery dni śliwki, w całym domu bardzo pachniało ale nikt śliwek nie chciał wtedy jeść, ponieważ mama przekładała całą tą wysmażona papkę do słoików i nie bawiła się z przecieraniem a ja i wielu pewnie z nas nie lubi gdy do zębów dostają się skórki więc trochę więcej zajmuje mi czasu by zamknąć śliwki w słoikach :-) Na szczęście nie robię tego nagminnie, a zrobiłam ten przepis i fotki we współpracy z firmą Weck Polska, która mi tę robotę zleciła :-) Więcej przepisów oczywiście znajdziecie na stronie blogu Wekujemy o tutaj
Powidła węgierkowe

Składniki:
  • 1kg śliwek węgierek
  • 150g cukru
Śliwki umyj, osusz i usuń pestkę. Przełóż śliwki do wolnowaru i gotuj 1,5 godziny na pozycji HIGH, następnie zamieszaj, dodaj cukier i gotuj kolejne 10 godzin przy uchylonej pokrywie, dzięki temu para się wydostanie i śliwki zaczną gęstnieć. Przy wolnowarze nie trzeba az tak pilnować powideł ale jak masz czas po prostu je zamieszaj najlepiej co 2 godziny. Ja po uzyskaniu mazidła, przecieram je przez sito by usunąć skórki, następnie ponownie zagotowuje i przekładam do wyparzonych, suchych słoików.



  Piernikowy zapiekany ryż z karmelizowanymi jabłkami

24.8.17

Piernikowy zapiekany ryż z karmelizowanymi jabłkami

W ramach konkursu  #przepisnakopernika zapiekałam dzisiaj ryż i tak jakoś zebrało się na wspomnienia z dzieciństwa bo przecież dawno temu jadało się taki ryż częściej! Żeby ryż był delikatny, ugotowałam go najpierw na wodzie a później przełożyłam do mleka kokosowego dzięki któremu ryż zrobił się kremowy i wilgotny! Idealne danie na taki wietrzny a zarazem słoneczny dzień jak dzisiaj :-) 


Piernikowy zapiekany ryż z karmelizowanymi jabłkami
 przepis własny

Składniki:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 50g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 pierniczki Katarzynki Kopernik
  •  2 łyżki masła
  • 100g jaśminowego ryżu
  • 400g mleka kokosowego
Przygotowanie:
Ugotuj na wodzie ryż na sypko, następnie odcedź go na sicie, przełóż do tego samego garnka i dodaj mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż zrobi się lekko kleisty.
Rozgrzej patelnie, wsyp cukier trzcinowy i doprowadź go karmelizacji. Gdy to nastąpi dodaj masło i na malutkim ogniu pozwól połączyć się składnikom. Na końcu dodaj pocięte jabłka na ósemki i praż je w karmelu aż staną się przyjemnie miękkie ale w miarę będą trzymały "fason". Dopraw cynamonem i przekładaj na przemian z jabłkami do żaroodpornej miseczki posypując każdą warstwę startym piernikiem. Wstaw do nagrzanego do 180' piekarnika na 20 minut i zapiecz. Dla chrupkości wierzchu możesz posypać ryż łyżeczką białego cukru ale nie jest to konieczne. Podawaj z łyżka jogurtu lub śmietany a wierzch oprósz odrobiną cynamonu.
Smacznego!
Papryczki w octowej zaprawie

24.8.17

Papryczki w octowej zaprawie

Zaczęło się pakowanie warzyw i owoców do słoików by cieszyć się ich mocą, smakiem i aromatem gdy zasypie nas śnieg - oby tak nie było ale lepiej mieć czym się pocieszyć! Papryczka prawie tradycyjna ale z delikatnym cytrynowym aromatem - nie ma co przesadzać z kaffirem bo jest dość intensywny po zamknięciu na dłużej! Mam nadzieje, że nie tylko ja wzięłam się za wekowanie :-)
Papryczki w octowej zaprawie

Składniki: na 2 słoje
  • 800g zielonej długiej papryki
  • 4 szalotki
  • 4 papryczki chili
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 1 szklanka octu winnego
  • 500ml wody
  • kilka liści kaffiru
  • łyżeczka soli
 Przygotuj wcześniej słoiki, najlepiej wyparz w gorącej wodzie i osusz w piekarniku nagrzanym do 120'. Paprykę umyj, osusz i  poupychaj w słoikach, dodaj do każdego po dwie szalotki przekrojone na pół, chili, i czosnek. Zasyp gorczycą, wciśnij liść kaffiru, który nada delikatnego cytrynowego aromatu. Wodę z solą i octem zagotuj, zalej papryki w słojach i zamknij. 
Dla dobrego zakonserwowania ustaw słoiki w garnku z wodą i pasteryzuj przez 15 minut w temperaturze 90°C. Wyjmij z garnka i odstaw aż do wystygnięcia – nie odwracaj słoików do góry dnem.

Bezglutenowe fit ciasto daktylowe z jeżynami bez cukru

23.8.17

Bezglutenowe fit ciasto daktylowe z jeżynami bez cukru

Nie no, to ciasto jest dla mnie bezcukrowym, bezglutenowym hitem, serio! Gdy zrobiłam ciasto, jego  konsystencja wydawała mi się nieco luźna, przypominała papkę dla dzieci z jabłek, taką wiecie jak w słoiczkach dla niemowląt ale raz kozie śmierć pomyślałam i przelałam do blaszki. Był to bardzo dobry wybór bo ciasto upiekło się pięknie, jest bardzo lekkie i jest tak wilgotne, że jedząc je ma się wrażenie, że je się mus! Nie dodawajcie żadnej dodatkowej mąki, nie pieczcie z termoobiegiem, niech ciasto dojdzie samo góra/dół i nie róbcie za wysokiej temperatury pamiętając, że każdy piekarnik jest inny i inaczej będzie piekł na podanej przeze mnie temperaturze! Każdy kto upiecze to ciasto będzie zadowolony, wiem to!

Bezglutenowe fit ciasto daktylowe z jeżynami bez cukru
przepis własny

Składniki: na blaszkę 25cm
  • 150g suszonej figi
  • 150g suszonych daktyli
  • 1 starte na grubych oczkach jabłko
  • 200g wody z moczenia daktyli
  • 150g stopionego masła
  • 4 jajka
  • 250g mąki orzechowej ( wystarczy zmiksować ulubione orzechy na proszek )
  • 2 duże łyżki mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść płatków migdałowych
  • 6 kostek czekolady 72% + 2 łyżki wody kokosowej lub mleka
  • jeżyny 
Suszone owoce zalej wodą i odstaw do napęcznienia, poodcinaj z fig twarde końcówki, z daktyli usuń pestki i przełóż owoce do szklanej miski blendera kielichowego. Dolej 200g wody po daktylach i zmiksuj pulsacyjnie na gładką pulpę.  Jajka zmiksuj mikserem na pianę tyle ile się maksymalnie spienić uda, następnie dodaj do nich pulpę daktylową oraz starte jabłko, dolej masło i delikatnie przemieszaj. Przesyp mąkę orzechową oraz kokosową i proszek i ponownie przemieszaj do połączenia się składników. Wylej ciasto do formy, rozsyp na wierzchu jeżyny, posyp płatkami migdałowymi i piecz do suchego patyczka bez termoobiegu w temperaturze 170'. U mnie trwało to 60 minut. Odstaw do ostygnięcia, zrób czekoladowe kleksy ( kostki roztop i dodaj wodę, wymieszaj ) i podziel do kawy. Smacznego!


Nalewka jeżynowa

22.8.17

Nalewka jeżynowa

W zasadzie to chyba pierwsza moja nalewka bo robiłam już świąteczny likier z mandarynek tu i ajerkoniak pina colada  tu
Ponieważ nie za bardzo przepadam za spirytusem użyłam wódki. Podobno jeżyna działa przeciwzapalnie i bardzo dobrze sprawdza się u osób, które mają problemy z krążeniem czyli dla mnie nalewka będzie idealna bo akurat z krążeniem mam problem :-) jeżynówka jest również naturalnym lekiem łagodzącym objawy menopauzy i zmniejsza  ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. No cóż, chyba za mało tej mikstury zrobiłam ale zawsze wszystko muszę wypróbować w mniejszych ilościach by się przekonać! Jeśli już robiliście to pewnie w tym roku też pędzicie ten bimber w słojach a jeśli nie to czas chyba wypróbować ...u mnie chyba w tym roku jeszcze z gruszek i pigwy jeśli uda mi się zdążyć :-)

Nalewka jeżynowa na dobre krążenie
przepis na oko

Składniki:
  • 500g świeżych, dojrzałych jeżyn
  • 200g cukru trzcinowego
  • 0,25l wódki 
Przygotuj wyparzony, osuszony słoik. Na dno wysyp warstwę cukru i warstwę jeżyn, przykryj kolejną warstwą cukru i tak do zakończenia tych dwóch składników. Zakręć słoik i odstaw w słonecznym miejscu na 3 dni by cukier się rozpuścił. Każdego dnia wstrząśnij lekko słoikiem  by zatopić cukier puszczonym sokiem który wytworzył się z jeżyn a wytworzy się gdy jeżyny faktycznie są bardzo dojrzałe. Po trzech dniach jeżyny powinny być już całkowicie zatopione w syropie, możesz zalać wszystko wódką i ponownie odstawić na kilka dni, nawet tydzień. Po tym czasie odcedź owoce przez sito i przefiltruj przez grubą warstwę gazy syrop alkoholowy, powtórz raz jeszcze i przelej do karafki. Zamknij i czekaj aż nalewka się dobrze przegryzie, nawet do pół roku w chłodnym zaciemnionym miejscu. Ciekawe jak smakuje po tych 6 mc co?!

Dołączam do akcji:

Letnią porą Sycylijski gulasz Caponata

21.8.17

Letnią porą Sycylijski gulasz Caponata

Rafał w końcu zakończył etap trawnika. Dziś już pierwsze zdjęcie na nowych, pięknie spryskanych wodą kamykach dookoła naszego tarasu w ogrodzie - uwielbiam! Ponieważ sezon letni w pełni, na razie nie zapowiada się na jakieś większe zmiany pogodowe to dalej raczymy się śródziemnomorską kuchnią! lekką, pachnącą ziołami z ogrodu i pomidorami...a i jeszcze moim ukochanym bakłażanem bo uwielbiam! Tak więc dziś caponata, sycylijski bigos idealny na letni obiad lub kolacje. Bigos można podać w różnych wersjach smakowych, po prostu tak jak lubicie lub co macie zwyczajnie w lodówce. U mnie dziś ten gulasz w niezwykłej prostocie a jakże pyszny! Można dodać rodzynków, odrobinę balsamico, kapary czy oliwki. Ja akurat tych składników nie miałam ale lato się jeszcze nie skończyło więc będzie i inna wersja ale nie uwierzycie...Rafał do mojej caponaty zrobił pierś z kurczaka w formie sharmy i w dodatku w klimacie arabskim - no nie był to dobry pomysł zdecydowanie!
Sycylijski gulasz Caponata

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • kawałek selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
Bakłażan myjemy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by stracił goryczkę.Następnie opłukujemy zimną wodą i osuszamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy plastry bakłażana, aż się zrumienią.
Wyjmujemy, dolewamy oliwy i przesmażamy osobno najpierw cebulę pokrojoną w kostkę i kawałki selera. Łączymy seler z bakłażanem, cukinią i cebulą. Dusimy razem z ziołami około 2 min, po czym dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Wszystko doprawiamy do smaku.
Można zjeść na ciepłom natomiast na zimno polecam z pieczoną na ruszcie bagietką. Nie polecam jednak mięsa przyprawionego na sposób arabski :-) bynajmniej nie do tego cudownego dania!
Smacznego!
Murzynek piernikowy z letnimi owocami

19.8.17

Murzynek piernikowy z letnimi owocami

Czy murzynek może stać się ciekawszą jego wersją? otóż okazuje się, że może jak najbardziej!
Tradycyjnego murzynka, którego robiliśmy w rodzinnym domu, bo mama niestety potrafiła piec tylko jedno ciasto, zmodyfikowałam do granic możliwości. Po pierwsze zlikwidowałam w nim cukier, po drugie dodałam mu pazura korzennego w ramach #przepisnakopernika a po trzecie koniecznie chciałam zjeść jeszcze bardzo letnie ciasto i udało się! Na większą czy mniejszą imprezę ciasto idealne, przede wszystkim wilgotne bo nie za bardzo lubię suche ciasta ale też z ogromną ilością owoców i wszyscy zadowoleni!

Murzynek piernikowy z letnimi owocami

Składniki: na ciasto
  • 5 jajek
  • 120g cukru kokosowego 
  • 120g wody
  • 200g ksylitolu
  • 290g mąki pszennej
  • 1 opakowanie pierników morelowych w czekoladzie Kopernik + kilka do dekoracji wierzchu (uprzednio zamrożonych)
  • 3 łyżki dobrego ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
Wodę, ksylitol i kakao przełóż do rondla i zagotuj do rozpuszczenia ksylitolu. Odstaw do studzenia.
W tym czasie ubij na sztywno białka, gdy będą ubite na 80% zacznij dodawać po łyżce cukru kokosowego nie przestając ubijać. Gdy białka będą bardzo ubite, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtko po żółtku. Zakończ ubijanie jak tylko całość się połączy.Przelej kakaowy płyn do miski z ubitymi jajami i delikatnie przemieszaj by ubita mikstura za bardzo nie opadła, następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, znowu delikatnie przemieszaj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach zmrożone pierniki, połącz całość i wylej na prostokątną blaszkę ( u mnie 35x40 )
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160' z termoobiegiem na około 40 minut, po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, najlepiej przez noc, wówczas ciasto będzie łatwiej się kroić. Zimne ciasto przekrój wzdłuż by powstały dwa prostokątne blaty i przygotuj krem.

Składniki: na krem
  • 1 litr śmietanki 34%
  • 3 listki żelatyny 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 300g konfitury morelowo rozmarynowej klik  
Dodatki:
  • truskawki, borówki, jeżyny, maliny
 Z litra śmietanki odlej dwie łyżki do małego garnuszka. Żelatynę namocz w lodowatej wodzie, następnie podgrzej śmietankę, zdejmij z palnika i dodaj odciśniętą żelatynę. Przemieszaj i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie zacznij ubijać śmietankę z ksylitolem. Gdy śmietanka będzie już prawie ubita dolej zimną żelatynę i ubijaj jeszcze przez chwilę.
Na jeden przekrojony spód piernikowo kakaowy wyłóż konfiturę morelową, pokrój sporą ilość truskawek, dorzuć inne ulubione owoce i wyłóż połowę śmietany. Przykryj drugim spodem i na jego wierzch wyłóż resztę śmietany. Niedbale rozprowadź po wierzchu śmietanę, wyłóż resztę owoców i zetrzyj ostatnie trzy pierniki na wierzch ciasta. Udekoruj rozmarynem i kwiatkami i odstaw do lodówki do stężenia. Podawaj z dobrą kawą :-)
Smacznego!

Przepis i zdjęcie bierze udział w konkursie Przepis na Kopernika
l
Bezcukrowy fit deser z sosem jagodowym

18.8.17

Bezcukrowy fit deser z sosem jagodowym

Fit deser dla osób, które chcą wyeliminować cukier ze swojej diety. Czy jestem na takim etapie? trochę tak mimo, że cukier uwielbiam - jak tu jednak piec i nic nie spróbować, chociaż ostatnio piekę i testuję  też zdrowe słodkości i może będzie ich tutaj troszkę więcej. Dzisiaj znane nasiona chia z jogurtem i jagodami, lekko kwaskowe, słabo słodkie ale jednak dla osób nie używających cukru - słodkie! za to poczęstowana sąsiadka na ogrodzie musiała zdecydowanie dosłodzić białym cukrem no ale jak ma być fit to jest fit!

Bezcukrowy fit deser z sosem jagodowym

Składniki:
  • 400ml mleka kokosowego
  • 400ml wody kokosowej
  • 400g jogurtu naturalnego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki erytrotolu lub innego zamiennika cukru
  • 12 łyżek nasion chia
  • chipsy kokosowe
  • 200g jagód + do dekoracji
  • ulubione owoce
Wodę kokosową podgrzej ze słodzikiem do rozpuszczenia i odstaw z palnika. Dodaj mleko kokosowe i sok z cytryny, wymieszaj, dorzuć nasiona chia i mieszaj całość kilka razy co 10 minut by nie zrobiły się grudki. Jagody zmiksuj na pulpę. Uzupełnij słoiki do połowy puddingiem chia, następnie wyłóż po 3 łyżki jogurtu do każdego słoiczka i polej sosem jagodowym, delikatnie przemieszaj by otrzymać efekt marmurkowy, wyłóż na wierzch resztę jagód oraz ulubione owoce, posyp chipsami kokosowymi i schłodź w lodówce przez godzinę. Smacznego!



Drożdżowy placek z morelami i tymiankiem

17.8.17

Drożdżowy placek z morelami i tymiankiem

Pogoda się troszkę popsuła to można odpalać piekarnik i piec ciacho z mnóstwem moreli! Lubicie?


Drożdżowy placek z morelami i tymiankiem

Składniki:
  • 15 g świeżych  drożdży
  • 80-100 ml mleka, letniego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 60 g maki pszennej chlebowej
ciasto właściwe:
  • cały rozczyn
  • 70ml mleka
  • 2 jajka
  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 75g rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • 500g świeżych moreli
  • tymianek
kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka pokruszonych płatkow migdałowych
  • 3 łyżki cukru
Przygotowujemy rozczyn: drozdze kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na okolo kwadrans. Po tym czasie drodze powinny sie nieco spienić. Łączymy je z mlekiem, mąka tak aby otrzymac rozczyn o konsystencji jogurtu naturalnego. Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na okolo 15 minut. Rozczyn powinien urosnac i zaczac babelkowac.
Na stolnice wylewamy rozczyn, 1/5 ilosci maki podanej w przepisie, jajka i laczymy skladniki, nie dodajemy wiecej maki na tym etapie az polaczymy skladniki dokladnie. Ciasto bedzie lejace i klejace, ale takie ma byc. Pracujemy z ciastem tak aby wbic w nie jak najwiecej powietrza. Ciasto bedzie sie zespalac powoli. Dodajemy wiecej maki, cukier i cukier waniliowy, odrobine soli. I tak stopniowo dodajemy maki, na koncu ciasto laczymy z maslem i wyrabiamy w podobny sposob jak wczesniej. Pamietajmy aby nie dodawac wiecej maki niz to jest w przepisie. Im dluzej bedziemy pracowac z ciastem, rozciagac, skladac, unosic i rzucac na stolnice, tym lepszy bedzie efekt. Wyrabiamy ciasto okolo 12 minut, po czym odrywamy jego kawalek, rozciagamy nad oknem albo innym zrodlem swiatlka (metoda tzw. window pane test)  i jezeli sie nie rozerwie, jezeli jest elastyczne, to znaczy ze ciasto mozna odstawic do wyrastania. Ciasto skladamy w kule, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem odstawiamy do wyrosniecia na okolo 60 minut.
Po czym wykladamy ciasto na stolnice, rece zwilzamy olejem i rozciągamy ciasto by przełożyć je do blaszki (najlepiej by były to dwie blaszki 30x40 cm, wtedy ciasto wyjdzie cieńsze ) Ciasto odkładamy do napuszenia na 15 minut, następnie wykładamy pokrojone morele i posypujemy tymiankiem.
Przygotowujemy kruszonke: podane składniki łączymy palcami, rozdzielamy i laczymy az powstana nieregularne grudki ciasta. Kruszonka posypujemy ciasto
Pieczemy w temperaturze 180' 25 minut 
Smacznego!



j
Prażone płatki orkiszowe z jogurtem i owocami lata

14.8.17

Prażone płatki orkiszowe z jogurtem i owocami lata

Tego lata jest totalna rozpusta a ja prężę się na tarasie w słońcu bo ostatnio super lato nas dopadło.
Zaszalałam i zjadłam dwie miski tej orkiszowej słodyczy. Niby nic wielkiego ale jakie dobre, jakie słodkie przez owoce i jakie lekkie...można jeść i jeść chociaż jogurt grecki do fit nie należy zawsze można wybrać opcje 0%
Prażone płatki orkiszowe z jogurtem i owocami lata

Składniki:
  • 400g jogurtu naturalnego ( u mnie grecki)
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • miód ( opcjonalnie )
  • ulubione owoce
  • orzechy nerkowca
Płatki orkiszowe upraż na suchej patelni, uwolnią orzechowy smak. Pozostaw do ostygnięcia.
Jogurt wymieszaj z odrobiną miodu i podziel na miseczki. Na wierzch rozsyp uprażone płatki, surowe orzechy i mnóstwo ulubionych owoców. Wierzch polej odrobiną miodu i podaj jako zdrowszy deser lub po prostu śniadanie. Smacznego!

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji